Oftast fiskar man nära, eller strax ovanför botten. Börja alltid med det. Exakt hur man gör lockryck och pimplar finns det massor av åsikter om. Men vanligt är att man först låter pirken, blänket eller betet gå i botten och virvla upp lite sediment.  Ljudet och ”dammet” kan locka fisken. Sedan lyfter du upp pimpelspöt någon decimeter och släpper ner pirken. Håll stilla några sekunder, gör ett litet ryck och håll stilla igen. Variera med att bara darra försiktigt, eller lyfta och sänka spöt långsamt. Du märker vad som fungerar när det nappar.
Dra snabbt upp linan och kroka av fisken, och släpp i pirken igen. Ofta är det fler fiskar på gång där nere. Ska du behålla fisken, så avliva den direkt, annars släpp i den så kvickt du bara kan. Lägg aldrig levande fisk i snön, eller på isen!

Om ett stim av abborrar är riktigt i stöten kan du testa att veva in lite lina efter varje fisk. På så sätt fiskar du allt högre upp mot isen och kan få hela stimmet att följa med uppåt. Då går det snabbare och blir ett ännu högre tempo.